Ingenieursbureaus bouwondernemingen timmeren aan de weg

Bij de ingenieursbureaus van bouwondernemingen werken in totaal 2000 ontwerpers. Ze zorgen samen voor veel nieuwe creativiteit die zowel de opdrachtgever als het bouwbedrijf grote voordelen opleveren. Aldus ir. William van Niekerk, voorzitter van de Vakgroep Ingenieursbureaus Bouwondernemingen en in het dagelijks leven directeur van BAM Infraconsult bv, in de vijfde editie van Podium in 2011.

De vakgroep telt momenteel twaalf bedrijven. De ontwerpbureaus hebben de afgelopen tijd een forse groei doorgemaakt. Van Niekerk: “Dat heeft alles te maken met de toenemende nieuwe contractvormen. Want nieuwe contractvormen bieden ruimte voor creativiteit. En daar is steeds meer behoefte aan. Opdrachtgevers willen ontwerpen die van de eerste streek op papier tot het uiteindelijke onderhoud in één hand liggen: de DFBM-contracten. De bouwbedrijven willen daarvoor oplossingen die praktisch zijn in de uitwerking. Maar die ook significant slimmer zijn in hun plannen van aanpak. De bouw is in staat om met oplossingen te komen op een manier die totaal anders is dan we de afgelopen decennia gewend zijn.”

Met deze ontwikkelingen veronderstelt Van Niekerk dat de rol van de onafhankelijke constructeur aanzienlijk zal verminderen. Bouwbedrijven op hun beurt krijgen creatieve kansen tot ondernemen.

Bron: Bouwend Nederland

Op May 24, 2011