Terug

Vanwaar komt het woord ingenieur

jeroen thijs

ik heb een spreekbeurd over ingenieuren en ik weet niet wat vanwaar het woord ingenieur is liefst aantwoorden tegen woensdag


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Jeroen Thijs,

Wanneer je een spreekbeurt gaat houden over een bepaald onderwerp, is het slim om jezelf eerst in te lezen. Er zijn een aantal vormen van onderzoek die je kunt uitvoeren:
- Zoek op internet. Gebruik gerichte zoekwoorden in zoekmachines, kijk in online encyclopedia (controleer wel de gevonden informatie op wikipedia, gezien deze door een ieder kan worden aangevuld).
- Zoek relevante literatuur, tijdschriften, etc. Via Internet kun je een aantal boeken gedeeltelijk inzien, maar de 'ouderwetse' bibliotheek bevat misschien nog wel meer informatie.
- Praat met specialisten, mensen die ervaring/kennis hebben omtrent jouw onderwerp.

Hieronder een kopie van wikipedia (welke wel juist is):
Oorsprong van het woord 'ingenieur':

Ingenieur komt van het Latijnse ingenium, wat onder meer vindingrijkheid, talent en verstand betekent. Letterlijk staat ingenium voor wat is ingeboren, van in (in) en de stam van genus (geboorte, afkomst). Een ingenieur is een intellectueel die zijn wetenschappelijke kennis gebruikt om praktische problemen op te lossen.

Een puristische naam voor ingenieur in het Nederlands is "vernufteling". Deze term werd bedacht door P.C. Hooft, een tijdgenoot van de eerste moderne ingenieur Simon Stevin.

Het Engelse engineer, dat oorspronkelijk eveneens van ingenium afkomstig is, draagt tevens een verwantschap met het woord engine of machine, hetgeen naar een veel breder gamma van technisch georiënteerde functies verwijst dan wat in het Nederlands als ingenieurstaken wordt omschreven.